56 нови електрически автобуса возят жителите и гостите на черноморската

...
       56 нови електрически автобуса возят жителите и гостите на черноморската
Коментари Харесай

Бургас - градът на модерните технологии



 

 

 

 

 

 

 
56 нови електрически рейса возят жителите и гостите на черноморската перла Новата библиотека промени визиите за четене и изкуството
Откриването на модерния Център за модерно изкуство и библиотека даде нов подтик на културния живот в Бургас. Разнообразни пространства за всевъзможен тип артистична активност са оживени постоянно от изложения и конференции. Тук известни създатели показват най-новите си книги, а актьори показват пред необятната аудитория разнообразни форми на актуалното изкуство.

Непосредствено след своето разкриване модерната бургаска библиотека стана привлекателен център за фенове на книгите от всяка възраст. До края на предходната година са регистрирани повече от 8000 нови читатели. Много младежи посещават другите пространства и кътове, с цел да учат и слушат лекции посредством електронните си устройства.

Центърът за модерно изкуство и библиотека е културна институция от ново потомство. Вътрешните пространства са същинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и рецепцията. Там се съхраняват и дават на дребните читатели над 86 хиляди тома книги. Детският отдел e място и за игри. Там е и Z space стената, която основава виртуална действителност, 3D и интерактивност. Затова и тя е измежду най-актуалните устройства за новаторско образование по STEM дисциплини.

В детския отдел на втория етаж е ситуиран и интерактивен магичен под Funtronic. Чрез него децата ще натрупат познания, до момента в който се забавляват. На същия етаж са ситуирани уютно кафене и магазин.



На третия етаж е " Заемната за възрастни ". Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и международна художествена литература, читателите могат да намерят профилирани източници на информация. Те са класифицирани в разнообразни отдели на знанието - просвета, философия, логика на психиката, вяра, публични науки и други Тук се намира и " Краеведския отдел " и зрителната зала, която ще се употребява за разнообразни събития.

На четвъртия етаж е отдел " Изкуство ". Освен книги, там се съхраняват и тогавашните винилови плочи, партитури от музикални творби, скици в региона на другите изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.Тук е ситуирана и експозиционната зала за изложения и показване на разнообразни типове изкуства. Общообразователната читалня " Петя Дубарова " и Научната читалня " Владимир Василев " също са на четвъртия етаж.



В библиотеката действа и туристически информативен център. На разположение на посетителите са профилиран туристически справочник, подробна туристическа карта, разнообразни брошури за забележителности и атракции в града, културни и спортни събития.
   Блести с ново енергоефективно осветяване
По-светли улици през нощта, повече сигурност за водачите и пешеходците и в това време по-ниски сметки за ток. Това е действителният резултат от осъществения от Община Бургас план за замяна на старите улични лампи, финансиран по Оперативна стратегия " Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност ".

В целия град са сменени общо 2623 осветителни тела. Реновирани са електрическите табла за ръководство и стълбовете в 22 зони, включващи основните пътни артерии на Бургас. Наред с това са конфигурирани 24 слънчеви LED осветители на пешеходни пътеки.

Внедряването на енергийноефективно осветяване ще способства за понижаване на нездравословните излъчвания въглероден диоксид в размер на 1328,66 тона годишно.

С обновяването на осветлението ще се понижи потреблението на сила с 1 123 038 kWh за една година, демонстрират още изчисленията. Това от своя страна ще способства за икономисване на финансови запаси за над 200 000 лв. за година.

Ниският разход за електрическа енергия въпреки това ще повлияе и за възстановяване качеството на въздуха. По-качественото осветяване ще увеличи сигурността на уличния трафик и сигурността на жителите.

 
Ченгене скеле промени образа на туризма
Културно-туристически комплекс " Ченгене скеле " е най-новото развлекателно пространство в Бургас, ситуирано на 15 километра от града. Той отвори порти през лятото на предходната година и бързо се утвърди като желана дестинация за бургазлии и гостите на града. Няколко експозиционни къщички в етнографски жанр архитектура повеждат всеки клиент на едно странствуване из историята на Черноморското ни крайбрежие и локалните риболовци. В тях може да наблюдавате демонстрации на плетене на риболовен мрежи, по какъв начин се вършат разнообразни типове морски възли. Там може също да опитате обичайни храни, да чуете остарели поверия и митове от рибарския живот.

Туристически комплекс " Ченгене скеле " разполага още с ресторант и кафене, в които може да вкусите неповторими ястия по остарели и модерни предписания, да се насладите на хубави питиета единствено на метри от морето.

Част от комплекса е и многофункционална зала, в която може да се организират събития от друг темперамент като конференции, семинари, концерти. Възможност за изяви навън дава и амфитеатърът, който се намира на метри от морския бряг.

До  " Ченгене скеле " може да стигнете с автомобил по пътя за рибарското населено място. Много по вълнуващо обаче е пътуването до такава степен през Бургаския залив с общинските корабчета " Бургус " и " Света Анастасия ", които дебаркират налодкостоянката на туристическия комплекс.

Заради атрактивните здания, в които са ситуирани етнографските експозиции, " Ченгене скеле " получи една от Българските архитектурни награди за 2021 година

 
Модернизира градския превоз
Общественият превоз в Бургас се модернизира с внедряването на 56 нови електрически рейса, които ще обслужват градските линии. Повечето от возилата към този момент са доставени, като към този момент е приключен стадият по построяването на зарядните им станции. Всеки рейс ще разполага със независимо устройство, което ще улесни обслужването им. 12 от устройствата са ситуирани на тролейбусното хранилище в комплекс " Меден рудник ", а останалите в базата на " Бургасбус ".

Новите екологични транспортни средства са  с друга величина - 10 броя 18-метрови съчленени, 34 броя 12-метрови, както и 12 броя 9-метрови, създадени от IRIZAR E-MOBILITY.

С стартирането в употреба на електрическите рейсове ще се обезпечи по-голяма компактност на обслужване по бързите линии. Друго значимо преимущество е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството нездравословни излъчвания по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Автобусите са с съвременен външен и вътрешен дизайн и оферират изцяло удобно обслужване на пасажерите. Осигурен е достъп за жители с понижена подвижност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички.

За по-голямо улеснение на пасажерите са приложени две нови решения. Първото е система за филтриране на въздуха, която е превантивна мярка за разпространяване на КОВИД - 19. Друга оригиналност е съществуването на USB портове за зареждане на персонални мобилни апарати в пътническия салон.

Идеята е екологичните транспортни средства да се движат най-вече по маршрутите бул. " Иван Вазов " - пл. " Царица Йоанна " - ул. " Булаир " - бул. " Демокрация ", както и трасето по цялото продължение на Приморски парк, което е най-предпочитаната зона за отдих за жителите и гостите на Бургас.

Превозните средства се доставят по план " Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас посредством рационализация на публичния превоз ", финансиран с АДБФП Х BG16M1OP002-5.004-0003-C02, процедура за даване на БФП BG16M1OP002-5.004 " Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух ", предпочитана ос 5: " Подобряване качеството на атмосферния въздух " на Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР